22/04/2015

Bunnahabhain 40 yo, 1972 / 2012 The Golden Cask. Cask#CM 184, 346 bottles. 44,6%

Something older for a change. To give you some retrospective of the distillation year 1972, and being a sort of musician myself, let’s see what was going on in the music scene back then… Well, Black Sabbath’s Vol 4 and Deep Purple’s Machine Head came out and Twisted Sister was established. But I guess the most striking piece of news that year was that Led Zeppelin's concert in Singapore was cancelled because the government officials didn’t let them off the airplane because of their long hair. O boy, those were the days…
pic: www.thegreenwellystop.co.uk

Ok, back to the business. The indie bottler The House of MacDuff is the name behind ”The Golden Cask”. THoMD has released in their Golden Cask series five Bunnahabhain single casks so far; this 40 year-old in question is by far the oldest one, other Bunnas in this series are distilled in the early 1990’s. I think it’s also worth to mention that in the early seventies Bunnahabhain’s entire production was used for blending; the first official single malt Bunnahabhain was launched not until 1979. 

Color: As to be expected from a golden cask – (light) gold.

Nose: Thick and creamy. I had heard from one of my fellow whiskymates that the nose in this Golden Cask Bunna was quite waxy – yes, there is some waxiness present. Stewed fruits with some peat. From the fruit department: honeydew and water melon, pineapple and tinned peach. A hint of steeped green tea.

Palate: Smooth, oily and full bodied. Very sweet at arrival – icing sugar & Turkish delight. Some elegant oak in the middle. Fruity, acidic & spicy white wine – I think it's Sauvignon Blanc. Juicy fruitiness and ripe peaches. Subtle peat with a touch of liquorice. Smoky tarry notes in the distance, in other words - Lapsang Souchon. I don’t dare to add any water to this whisky due to its low ABV, the balance is just perfect as neat.

Finish: Long as you might expect (or at least hope) from a four-decade old whisky. A pinch of pepper, acacia honey & tannins of oak. Goes bone dry at the finish.

Subtle peat gives a nice darker character to this otherwise rather an elegant and tasty dram. It’s quite a task for a cask to hold whisky for such a long time period without overpowering the spirit but this cask #184 has done one fine job indeed.

Sample bottles of the official 40 yo
Three years ago I tasted the official 40 yo Bunnahabhain and it was just a magnificent fruit explosion; the retail price of that beauty was back then around £2500. Now you can purchase a bottle of the ”Golden Cask” for £170 - I know it’s a totally different dram but what a bargain!

www.houseofmacduff.co.uk
bunnahabhain.com

Bunnahabhain 40 yo, 1972 / 2012 The Golden Cask. Cask#CM 184, 346 bottles. 44,6%


Un whisky un poco más añejo para variar. Para darles una retrospectiva del año de destilación 1972, y siendo una especie de músico yo mismo, vamos a ver qué pasó en el escenario musical en aquella época…  Bueno , Vol 4 de Black Sabbath y Machine Head de Deep Purple salieron a la venta y Twisted Sister fue fundado. Pero creo que la noticia más llamativa del año fue lo de Led Zeppelin en Singapur – ¡las autoridades no les dejaron bajar del avión porque tenían pelo largo! Caramba, qué tiempos aquellos…

OK, vamos a ir al grano otra vez. La embotelladora independiente The House of MacDuff está el nombre detrás de “The Golden Cask”. THoMD ha puesto al mercado en su serie de Golden Cask cinco maltas únicas de Bunnahabhain hasta ahora; este de 40 años es con creces el más añejo, otros “Bunnas” en la serie están destilados en los inicios de los años 90. Un detalle también digno de mención es que en los comienzos de los años 70 la producción completa de Bunnahabhain se usó para hacer mezclas, la primera oficial malta única de Bunnahabhain fue lanzado no antes de 1979.

Color: Como se puede esperar de un “golden cask”, oro (pálido).

Nariz: Espeso y cremoso. Había oído decir que la nariz del Golden Cask Bunna esté bastante ceroso – y sí, estoy de acuerdo, hay alguna presencia cerosa. Frutas guisadas con un poco de turba. Del departamento de frutas: melón dulce y sandía, piñas, melocotones en lata. Un toque de té verde remojado.

Paladar: Suave, aceitoso y con mucho cuerpo. Muy dulce al principio – azúcar glasé & Turkish delight. Roble elegante en el medio. Vino blanco ácido y especiado con sabor a fruta –  creo que es Sauvignon Blanc. Frutas jugosas, principalmente melocotones maduros. También hay ligera turba con un toque de regaliz. Unas notas de brea y humo en la distancia – en otras palabras, Lapsang Souchon. No me atrevo a añadirle agua porque tiene el ABV tan bajo, el equilibrio está perfecto como puro.

Final: Largo como se puede anticipar (o por lo menos esperar) de un whisky que tiene 40 años. Una pizca de pimienta, miel de acacia, taninos de roble. Se vuelve totalmente seco en el final.

El delicado turba le da un carácter un poco más oscuro a este whisky por lo demás elegante y delicioso. Es una tarea difícil para una barrica contener whisky por tanto tiempo sin darle demasiado sabor a roble a la bebida espirituosa pero esta barrica ha hecho verdaderamente un muy buen trabajo.

Hace más o menos tres años probé el oficial Bunnahabhain de 40 años y fue una estupenda exploción de frutas; su precio de venta al público fue entonces unos £2500. Ahora se puede comprar una botella del “Golden Cask” por £170 – sé muy bien que es un whisky totalmente diferente pero ¡qué ganga!

www.houseofmacduff.co.uk
bunnahabhain.com

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