06/04/2013

Springbank VS Springbank Springbank Rundlets&Kilderkins 10 yo, 9 000 bottles. Matured in Rundlets and Kilderkins, which are small 60 and 80 litre casks. 49,4%. Springbank 12 yo Cask Strenght, batch/edition 2 .60% Fresh Sherry Hogsheads & 40% Refill Sherry Butts. 58,5%.


SPRINGBANK VERSUS SPRINGBANK

Springbank Rundlets&Kilderkins 10 yo, 9 000 bottles.
Matured in Rundlets and Kilderkins, which are small 60 and 80 litre casks. 49,4%.

Springbank is one of my favorite distilleries and that's why these two Springbanks have an honor to be the first reviews in my blog.

Just in case you didn't know, Springbank, founded in 1828, is the only distillery in Scotland where all production is done under one roof, from malting their own barley to bottling. It is one of the few remaining family owned distilleries in Scotland.


Nose: Impact of smoke which disappears quickly into the background giving room for coffee, leather, cloves, fudge and vanilla.

Palate: Not as sweet as the nose suggests but still very nice, spiciness á la cloves, cinnamon, espresso, fudge and a little bit of liquorice, fairly dry.

Finish: Strong spiciness, cinnamon, cafe latte.

Springbank 12 yo Cask Strenght, batch/edition 2 .60% Fresh Sherry Hogsheads & 40% Refill Sherry Butts. 58,5%.

Nose: Strong meaty and sweet sherry, juicy fresh sultanas, dark fruits, figs, plums, some smoke lurking in the background.

Palate: Oily, delicious sweet sherry, slightly sour, smoke hovering all around, little bit of black pepper, fudge, wood spices.

Finish: Spicy and long.

Comments: Two excellent, fairly young Springbanks which offer great bang for your buck. From these two I prefer the 12 yo because I'm a big fan of sherried whiskies, but hey - it's all a matter of taste.

www.springbankdistillers.com 

SPRINGBANK VERSUS SPRINGBANK

Springbank está entre mis destilerías favoritas y por eso estos dos Springbanks tienen el honor de ser las primeras reseñas en mi blog.

Por si no lo sabíais, Springbank, fundada en 1828, es la única destilería en Escocia en que toda la producción del whisky es hecho bajo el mismo techo, desde la transformación de su propia cebada en malta hasta el embotellamiento. Es una de las últimas destilerías de propiedad familiar en Escocia.

Springbank Rundlets & Kilderkins 10 yo, 9 000 botellas. Madurado en Rundlets&Kilderkins que son pequeños barriles de 60 y 80 litros. 49,4%.

Nariz: Impacto de humo que desaparece rápidamente al fondo dando espacio al café, cuero, clavo, dulce de leche y vainilla.

Paladar: No tan dulce como sugiere la nariz pero aún muy agradable, especias como clavo y canela, expresso, dulce de leche y un poco de regaliz, bastante seco.

Final: Especias fuertes, canela, café latte.

Springbank 12 yo Cask Strenght, edición 2. 60% Fresh Sherry Hogsheads & 40% Refill Sherry Butts. 58,5%.

Nariz: Fuerte jerez jugoso y dulce, pasas sultanas, frutas oscuras, higos, ciruelas, un poco de humo merodeando en el fondo.

Paladar: Oleaginoso, jerez dulce y delicioso, un poco amargo, humo rondando por todas partes, un poco de pimienta negra, dulce de leche, cinnamon.

Final: Largo con especias.

Comentarios: Dos Springbanks excelentes y bastante jóvenes que ofrecen mucho por tu dinero.
De estos dos whiskies prefiero el de 12 años porque soy un gran aficionado de whiskies madurados en barriles de jerez, pero ¡hey! - sobre gustos no hay nada escrito. 



www.springbankdistillers.com

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