25/02/2015

Amrut Fusion (OB) 50%

Since my previous encounter with Amrut whisky turned out to be such a nice one, why not have another ”Nectar of the gods” in a row. Let’s see what kind of information the bottle label has to offer; this one is a fusion of two barleys. Unpeated barley (75%) comes from the feet of the Himalayas and peated (25%) one from the Scottish soil, both mashed and distilled independently, matured in old and new American Oak barrels – a fusion of east and west. In 2010 a certain Jim named the Amrut Fusion single malt whisky as the third best in the world. Ok, sounds intriguing enough.

Color: Gold bar.

Nose: Round as a full August moon. Mellow peaty smokiness through sweet notes of malted barley. There’s also a whisper of some young elements which are fortunately in the backround; wet cardboard and hint of rubber band, just a hint.

Palate: Fairly fatty’n’sweet. Peated creme brule & vanilla custard. Fruit compote with pinch of spices and peppers. A hint of Terva Leijona surrounded by some herbal notes. Well balanced and perfect drinking strength at 50%.

Finish: Surprisingly long for a such a young whisky (approximately five year old). Salmiak, tannins of green tea. Excellent slowly drying spicy oak which is also to my liking.

The final conclusion – a succesful Fusion and yes, another hit in my books.

www.amrutwhisky.co.uk

Amrut Fusion (OB) 50%

Como mi encuentro anterior con el whisky de Amrut resultó tan placentero, ¿por qué no tomar otro “Néctar de los dioses” en fila? Vamos a ver qué tipo de información da la etiqueta; es una fusión de dos cebadas. La cebada no-turbosa (75%) viene del pie del Himalaya y la cebada turbosa (25%) de las tierras de Escocia, las ambas están remojadas y destiladas independientemente, maduradas en barriles de roble viejo y nuevo americanos – una fusión de este y oeste. En 2010 un tal Jim nombró el Amrut Fusion de malta única como el tercero del mundo. Bueno, suena bastante intrigante.

Color: Lingote de oro.

Nariz: Redonda como la luna en agosto. Humo suave con turba a través de unas notas dulces de cebada malteada. También hay un susurro de elementos jóvenes que afortunadamente están en el fondo; cartón mojado y un toque de banditas elásticas, solo un togue.

Paladar: Bastante grasoso y dulce. Crème brulée & natillas de vainilla turbosos. Compota de frutas con una pizca de especias y pimientas. Un toque de Terva Leijona (un dulce finlandés con sabor a brea: Terva Leijona ), también hay unas notas de hierbas.  Tiene un buen equilibrio y está ideal para beber en su fuerza de 50%.

Final: Sorprendemente largo para ser un whisky tan joven (tiene approximadamente cinco anos).
La conclusión final – una Fusión muy buena y sí, otro éxito tal como yo lo veo.

www.amrutwhisky.co.uk

Salmiak, taninos de té verde. Estupendo roble aromático secándose lentamente, me gusta mucho.


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