16/09/2019

Royal Lochnagar, Cadenhead’s. Aged 12 years. 58,5 %

Erm, it’s been ages since my last encounter to this blog. Some might speculate that my whisky vault has dried out – that’s not the case here, quite the opposite fortunately.

So, let’s start a new chapter in this blog with a highlander, from the neighborhood of the Balmoral Castle. I’ve visited the distillery once (just the visitor center) – two years ago, to be precise. A beautiful little distillery, as you may observe from the picture. I bought this miniature (among a few others) in the Berlin’s Cadenhead’s shop back in 2012, which means this royal liquid was distilled not later than 1999.

Color: Gold medal.

Nose: Very chalky & mineral to begin with. Pavement gravel after pouring rain. River bank clay from the River Dee plus some crème brûlée.  Citric notes in the form of ripe grapefruit, seasoned with muscovado sugar. Quite pungent stuff, enough to burn your nostril hair if you’re not careful. Adding water will certainly help.

Palate: At arrival sharp citric notes, in a little while melting butter on mashed potatoes. Ginger with barley sugar. Some herbal notes, rosemary perhaps. Water brings out notes of honeydew and vanilla. Turns metallic/tannic with water, especially in the finish.

Finish: Herbal, lemony, over-brewed tea. Short.

Quite an average dram, to be honest.

Royal Lochnagar, Cadenhead’s. 12 años. 58,5 %
Mmm, hace mucho tiempo que no escribo en este blog. Uno podría sospechar que mi stock de whiskies se ha acabado - eso no es el caso en esta ocasión, todo lo contrario.

Así que vamos a empezar una nueva etapa en este blog con un whisky highlander, desde la vecindad del castillo de Balmoral. He estado en la destilería una vez (solo en el centro de visitantes) - hace dos años, para ser preciso. Es una destilería pequeña y hermosa, como se puede ver en la foto. Compré esta botella miniatura en la tienda Cadenhead´s en Berlin en 2012, así que este whisky real ha sido destilado no después que 1999.

Color: Medalla de oro.

Nariz: Primero está muy calcáreo y mineral. Camino de grava después de llover mucho. Barro de la ribera del Rio Dee y además un poco de crème brûlée. Notas cítricas en la forma de pomelo maduro, con un poco de azúcar muscovado. Bastante acre, está lo suficiente picante como para quemarte los pelos de la nariz si no tieness cuidado. Añadirle un poco de agua ayuda mucho.

Paladar: Unas picantes notas cítricas pero después de un rato, mantequilla fundente sobre puré de patata.  Jengibre con azúcar cebada. Unas notas de hierbas, a lo mejor romero. Con agua aparecen notas de melon chino y vainilla. Agua lo hace más metálico/tánico, especialmente en el final.

Final: Aromas de hierbas, con sabor a limón, té demasiado fuerte. Corto.

Un trago bastante promedio, para ser honesto.

www.malts.com//royal-lochnagar
www.cadenhead.scot


No comments:

Post a Comment