17/10/2014

Edradour Ruby Port Cask Matured - Batch 2. Distilled November 2003, bottled March 2013, 3 100 bottles. 46 % .


If you pop a question to any whisky enthusiast ; ”which is the smallest distillery in Scotland?” you’ll probably get an answer pretty quickly – Edradour, yes - that’s correct, although nowadays there might be some even smaller distilleries among the newcomers in the industry, but “one of the smallest” would be the right way to put it. In numbers this means 90 000 litres of pure alcohol per year (in comparison MacAllan has 8 000 000 litres). Petit, I would say.

I’m not very keen on these wine treated whiskies, but let’s see if this one question makes any difference to yours truly. This has been solely matured in port casks (21 hogsheads) for 9 ½ years, to be excact. The only significant difference between batch 1 & 2 is the age, the latter is one year older.

Color: Copper with a red hue which indicates years in port casks.

Nose: As expected, winey and leathery, there is also some faint smokiness in the background. Ripe red currants, do I get raisins too…? Caramel and pralines. Quite nice.

Palate: Orange peel, dark 80% chocolate, quite powerful even at 46 %. Alcantara leather and dark berries. There is also certain mustiness / sourness which is quite typical of these wine treated whiskies…  in other words it lacks some freshness. Mouth coating.

Finish: Quite long. I get cocoa beans and dark chocolate. Bittersweet and sour.

Not bad at all, the port is quite obvious here but it’s done a fine job. And hey, it’s fairly reasonably priced, around 60 euros.


Edradour Ruby Port Cask Matured Lote 2. Destilado noviembre 2003, embotellado marzo 2013, 3100 botellas.  46 % .



Si le preguntas a un entusiasta de whisky “¿cuál es la destilería más pequeña de Escocia?”, recibirás la respuesta bastante rápidamente – Edradour, sí - es correcto, aunque hoy en día puede que haya algunas destilerias aún más pequeñas entre las recién fundadas en la industria, pero “una de las más pequeñas” sería la manera correcta de llamarla. En números quiere decir 90 000 litros de alcohol puro al año (en comparasión MacAllan tiene 8 000 000 litros). Petit, diría yo.


No me gustan tanto los whiskies madurados en barriles de vino pero vamos a ver si éste en cuestión me hace cambiar de opinion. Este whisky ha sido madurado solamente en barriles de oporto (21 hogsheads) durante 9 ½ años, para ser exactos. La única diferencia significante entre lotes 1 & 2 es que el segundo tiene un año más.

Color: Cobrizo con un matiz rojo, lo que habla de los años en barriles de oporto.

Nariz: Como era de esperar, vinoso y con olor a cuero, también hay un poco de humo en el fondo. Grosellas rojas maduras, y ¿puedo oler también pasas…? Caramelo y pralinés. Bastante agradable.

Paladar: Cáscara de naranja, chocolate oscuro 80%, bastante fuerte aún en el 46 %. Alcantara (textil) y bayas oscuras. Hay también algún tipo de sabor a humedad / ácidez, lo que es bastante típico de estos whiskies madurados en barriles de vino… en otras palabras hay una falta de frescura. Llena la boca.

Final: Bastante largo. Puedo recibir coco y chocolate oscuro. Amargo y ácido.

No es mal de ninguna manera, el oporto se aparece bastante obviamente aquí pero le ha dado un buen efecto al whisky. Y eh, tiene un precio muy razonable, unos 60 euros.

en.wikipedia.org/wiki/Portwine/Rubyport

2 comments:

  1. Nice to find a link to my blog:)
    Edradour is a really nice distillery!

    Kind regards from Scotland

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  2. You're welcome! :)

    Kind regards from rainy and misty Helsinki

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