30/08/2015

Mortlach 10 yo, Hepburn’s Choice. Refill Hogshead, Single Cask. Bottled by Langside Distillers, distilled 2005. Not chill filtered, not colored. 46%

The Hepburn’s Choice bottling series is named after William Hepburn, who is the grandfather of Langside Distillers’ director. I hadn’t come across this particular bottling before, I purchased this tiny bottle back in May in the Dufftown Whisky Shop, that is located about 200 meters from the Mortlach distillery itself  (this is pretty irrelevant information I reckon). The whisky in question is matured in a refill bourbon hogshead, let’s see what has happended to the spirit after having spent a decade in oak.

Color: Pale white wine.

Nose: Well, there are some obvious young elements in the air – white dog, mashed potatoes, cooked vegetables etc. Surprisingly, at least for me, quite strong smokiness, which is not the first thing you would expect from a Mortlach spirit. It’s not the delicious tarry Islay style smoke, but more like coal smoke / exhaust fumes which is, I believe, a result of fast distillation. Under all that youthfulness there’s also toasted bread,  notes of white fruits, herbs and shy vanilla. With water: first celery, then more veges and some light honey, curry powder.

Palate: Sweet and juicy at arrival, nice oily consistency with a boost of alcohol. Smoke follows with strong herbs and barley sugar. Gentle spiciness with some almond milk.  With water: same as the nose – more earthy vege notes plus strong honey. Aqua takes out some of the harshness and smoothens the palate.  The oak used has not been the most active kind, a third fill would be my guess.

Finish: Medium lenght with some honey and spices. Empty glass: Walker’s shortbread.

Ok, this was a peculiar one – If I have the pleasure of introducing Mortlach whiskies to someone, I imagine this bottling wouldn’t be the first on my list - it is not bad at all, but the distillery character is hiding somewhere beneath the surface.

www.douglasofdrumlanrig.nl

Mortlach 10 años, Hepburn’s Choice. Hogshead reutilizado, Single Cask. Embotellado por Langside Distillers,  destilado en 2005. No filtrado en frío, no colorado. 46%

La serie de embotellamientos de Hepburn’s Choice es nombrada en honor de William Hepburn, el abuelo del director de Langside Distillers. Yo nunca antes había visto este embotellamiento en cuestión. Compré esta pequeña botella en mayo en la tienda Dufftown Whisky Shop que está solamente a unos 200 metros de la destilería Mortlach misma (esta información es bastante irrelevante , pienso). Este whisky está madurado en un bourbon hogshead reutilizado, vamos a ver que le ha pasado al whisky durante una decada en roble.


Color: Vino blanco pálido.

Nariz: Bueno, hay unos obvios elemontos jóvenes en el aire – aguardiente casero, puré de patatas, verduras cocinadas etc. Sorprendentemente, para mí por lo menos, hay bastante fuerte humo, y eso no es la primera cosa que se espera de un whisky de Mortlach. No es el delicioso humo con olor a brea al estilo de Islay, más bien es humo de carbón o gases de escape, lo que es, creo, un resultdo de destilación rápida. Debajo de toda esta juventud, también hay pan tostado, notas de frutas blancas, hierbas y vainilla tímida. Con agua: al principio apio, luego más verduras, un poco de miel y curry.

Paladar: Primero es dulce y jugoso, tiene una consistencia agradable y aceitosa con un impulso de alcohol. Luego aparece humo con fuertes hierbas y azúcar de cebada. Dulces sabores aromáticos con un poco de leche de almendra.
Al cortarlo con agua: es como la nariz – más notas de verduras plus fuerte miel. El agua le quita un poco la dureza y hace que suavice el paladar. El roble usado no ha sido muy activo y adivinaría que se trata de una tercera utilización. 

Final: De largo medio con un poco de miel y especias. Copa vacia: galletas de Walker’s.

OK, fue una peculiaridad – si tengo el placer de introducir los whiskies de Mortlach a alguien, imagino que este embotellamiento no sería la primera en la lista – no es mal de ninguna manera pero el carácter de la destilería está escondido en alguna parte por debajo de la superficie.

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