10/04/2014

Strathmill 1976/1999. Distilled 18.November 1976, bottled October 1999 (23 yo). Mackillop's Choice. Cask #4256. 57,1%.


This is a curious one. The first and only official Strathmill distillery bottling remains the 10 year old Flora & Fauna edition released in 2001, and in addition to that these independent bottlings are relatively rare mainly because the vast majority of the distillery's output has always been destined for blends. So let see how it behaves.

Color: Pale gold.

Nose: Coconut cream. Light woodsmoke. Exhaust fumes on a cold winter day. A litte bit dusty with notes of mushrooms and old cellar. Fresh banana. Acidic and tight.

Palate: Light to medium bodied. Sharp and semi-sweet. Hot alcohol. Mustard seeds. Plenty of oak. Dusty barley. Unripe oranges & green apples, tangy lemon. Some metallic notes in the middle of the tongue. Needs a little bit of water to loosen up but still there is not much complexity.

Finish: Grapefruit. Barley. Liquorice at the very end. Medium lenght.

Unfortunately not my cup of whisky, too spirity and it needs more balance & complexity.



Strathmill 1976/1999. Destilado el 18 de noviembre 1976, embotellado en octubre de 1999 (23 años). Mackillop's Choice. Barrica # 4256. 57,1 %.

Es un producto curioso. El primero y el único embotellamiento oficial de la destilería Strathmill sigue siendo el de 10 años (edición Flora & Fauna), puesto en el mercado en 2011. Y además estos embotellamientos independientes son relativamente raros principalmente porque la gran mayoría de la producción de la destilería siempre se ha usado para diferentes mezclas. Así que vamos a ver cómo se comporta.

Color: Dorado pálido.

Nariz: Leche de coco. Humo ligero de madera. Gases de escape en un día frío de invierno. Un poco de polvo con notas de setas y de sótano viejo. Plátano fresco. Ácido y tenso.

Paladar: De cuerpo ligero a medio. Intenso y medio dulce. Alcohol caliente. Semillas de mostaza. Roble abundante. Cebada polvorienta. Naranjas crudas & manzanas verdes. Algunas notas metálicas en el centro de la lengua. Limón fresco. Necesita un poco de agua para abrirse pero aún no tiene mucha complejidad.

Final: Pomelo. Cebada. Caramelo de regaliz en el final. De largo medio.

Desgraciadamente este whisky no es lo mío, tiene demasiado sabor a alcohol y necesita más equilibrio & complejidad.

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