06/02/2015

Amrut. Black Adder 2008. Cask # BA 1/2008, 277 bottles. 62,7%.



I guess there’s no need to list all trivia about this fine Indian distillery, however there are a few interesting bits of information worth to mention.

Amrut Distilleries Ltd was founded in Bangalore, Karnataka in 1948. Amrut single malt whisky itself was launched in August 2004 in Glasgow, Scotland .It is the first single malt whisky to be made in India. These days there are also a few other single malt whiskies in India such as McDowells and Sikkim.

The maturation of the Amrut spirit is obviously rapid due to the extreme temperatures (annual warehouse temperatures vary between 17-36 celsius), therefore the angels are undoubtedly satisfied with their share of whopping 16% (as it is in Scotland around 2%). When it comes to the barley, the unpeated one is from domestic origin (Haryana,Punjabin & Rajasthanin states) and the peated one is imported from Scotland. Amrut uses mainly new American oak and first fill bourbon casks for maturating their whisky.

At the moment a vast majority of the Amrut indie bottlings have come from the Black Adder company, 19 different expressions have hit the market so far. The Black Adder whiskies are always unchillfiltered and in natural color. Today’s dram in hand is the first Amrut single cask bottling from the BA, it has no age statement but it has matured in oak for approximately 3-4 years.

Color: Gold.


Nose: Charred bourbon oak followed by tangy orange zest. Notes of salmiac (salty liquorice) and fennel seeds. Just a hint of soya sauce. I don’t know how else to describe it but that the nose is very juicy and sappy - if you know what I mean? Very nice indeed.

Palate: Oak wood makes quite an impact at the arrival, it is not dominant but it surely makes it presence. Dry spices from the wood and black pepper. Marshmallows and fresh liquorice & some anise seeds. Tannic notes such as green tea, herbs and grass. Orange flavored 90% dark chocolate, cocoa beans and a hint of pencil shavings. Liquorice flavoured cough syrup. The overall feeling is a mixture of complex & balanced well aged whisky / old bourbon whiskey – bizarre in a good way.

Finish: Infused green tea with a touch of herb infused honey. Very long.

Wow, all I can say is that this is one excellent accomplishment. In a blind test I would definitely guess that this is much much older than just 3 years old. ”. It’s time to pay a visit to my whisky retailer…

Btw, amrut is a Sanskrit word which can be translated as "nectar of the gods”, there is a grain of truth.  ;)

www.amrutwhisky.co.uk
www.blackadder.com


Amrut. Black Adder 2008. Barrica # BA 1/2008, 277 botellas. 62,7%

Creo que no es necesario mencionar todos los detalles sobre esta buena destilería de India, pero hay unas cosas interesantes que quiero mencionar. 

Amrut Distilleries Ltd fue fundada en Bangalore, Karnataka en 1948. El whisky puro de malta de Amrut en sí fue lanzado en agosto 2004 en Glasgow, Escocia. Fue el primer whisky puro de malta que se hacía en India. En estos días hay algunos otros whiskies de malta única de India también, por ejemplo McDowells y Sikkim.

La maduración del espíritu de Amrut está obviamente rápida debido a las temperaturas altas (las temperaturas de su almacén varian anualmente entre 17-36 grados Celsius), así que los ángeles estarán sin duda contentísimos con su proporción muy alta del 16 % (en Escocia es de 2%). En cuanto a la cebada, la no-turbosa está de origen doméstico (estados de Haryana,Punjabin & Rajasthanin) y la turbosa está importado de Escocia. Amrut usa mayormente roble americano y barriles primer-llenado de bourbon para añejar su whisky.  
Por el momento la mayor parte de los embotellamientos independientes de Amrut han salido de la compañia Black Adder, 19 embotellamientos diferentes han sido lanzados hasta hora. Los whiskies de Black Adder siempre son no filtrados en frío y tienen color natural. El trago de hoy es el primer embotellamiento de barril único de BA, no tiene declaración de edad pero ha sido añejado en roble duranto unos 3-4 años.
Color: Oro.
Nariz: Roble bourbon carbonizado seguido por cáscara de naranja ácida. Notas de regaliz salado y semillas de hinojo. Un ligero toque de salsa de soja. No sé cómo describirlo en otras palabras pero la nariz está muy jugosa y con olor a savia - ¿me entiendes? Muy placentero de veras.

Paladar: Primero el roble da un impacto bastante fuerte, no está dominante pero definitivamente se hace notar. Unas especias secas de madera y pimienta negra. Malvaviscos y regaliz fresco & unas semillas de anís. Unas notas tánicas como por ejemplo té verde, hierbas y césped. Chocolate negro de 90 % con sabor a naranja, granos de cacao y un toque de virutas de lápiz. Jarabe para la tos con sabor a regaliz. En general es una mezcla de un whisky complejo, equilibrado y bien añejado / bourbon whiskey añejo – extraño en una buena manera.

Final: Té verde con un toque de miel de hierbas. Muy largo.

Guau, la única cosa que puedo decir es que es un gran logro. En una prueba a ciegas adivinaría que tiene mucho mucho más que solo 3 años. Es hora de que haga una visita a mi vendedor de whiskies…

Por cierto, amrut es una palabra en sanskrit que se puede traducir como ”néctar de los dioses”,  en eso hay una pizca de verdad.   ;) 


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