15/09/2018

Benromach Exclusive Single Cask. Selected for the Whisky Castle. Distilled 2008, bottled 2016. First fill bourbon barrel number 335, one of 240. 59,6%


I purchased this bottle from the cozy whisky shop Whisky Castle in the little village of Tomintoul in Moray of Scotland (it is said to be the highest village in the Scottish Highlands). If you ever happen to be in the area, don’t forget to pay this excellent shop a visit.

Color: Gold.

Nose: Sting! Quite pungent as neat, so be careful when you put your nostrils into the glass. Once the alcohol subsides, fragrant peat smoke, newspaper ink and ripe yellow tropical fruits appear. A little bit closed as neat. With water: Tropical fruits, vanilla pods, and after a while – a hint of pear. Smoked vanilla custard with a splash of lemon. 

Palate: Extremely zesty. A mixture of lime juice and vanilla custard. Sweet notes of tropical fruits, mainly ripe mango, or is it papaya? As the nose gave a fairly strong hint, there is also an austere side to this dram; white wine vinegar, hot mustard and tart lemon. The high ABV makes it so hot/closed that adding water is obligatory here. Water brings out sweeter notes such as canned fruits and barley sugar. Tart citrus (grapefruit) adds balance to the palate. 

Finish: Grapefruit and peat with a touch of oak.

Scotch mist
This whisky is somewhat demanding, it needs a bit of patience and a good dose of water.

 




Benromach Exclusive Single Cask. Seleccionado para la tienda Whisky Castle. Destilado 2008, embotellado 2016. Barril de bourbon de primera carga número 335, una botella de 240. 59,6% 

Compré esta botella en la encogedora tienda Whisky Castle, que está en el pequeño pueblo de Tomintoul en Moray en Escocia (se dice que es el pueblo más alto en las Tierras Altas de Escocia). Si viajas algún día en esta region, vale la pena hacer una visita en esta tienda estupenda.

Color: Oro.

Nariz: ¡Pica! Bastante picante como puro, así que ten cuidado cuando metes la nariz en la copa. Cuando el alcohol se apaga, aparecen unas notas de un fragrante humo de turba, tinta de periódicos y amarillas frutas tropicales y maduras. Está un poco cerrado como puro. Con agua: Frutas tropicales, vaina de vainilla y después de un rato – un toque de pera. Natillas de vainilla ahumada con una pizca de limón. 


Paladar: Extremadamente ácido. Una mixtura de zumo de lima y natillas de vainilla. Unas notas dulces de frutas tropicales, principalmente mango maduro, ¿o a lo mejor es papaya? Como la nariz sugirió bastante fuertemente, también hay un lado más austero de esta copa; vinagre de vino blanco, mostaza picante y limón ácido. El alto ABV hace que esté tan picante/cerrado y es esencial añadirle agua. El agua le da notas más dulces como por ejemplo frutas en lata y azúcar cande. Notas de limón ácido (pomelo) añaden equilibrio en el paladar.

Final: Pomelo y turba con un toque de roble.

Este whisky está un poco desafiante, necesita un poco de paciencia y una buena dosis de agua.




1 comment:

  1. The medium-length finish features vanilla and lingering, spicy Jaffa oranges, drying slowly to oak. The whisky gives a more rounded feel and greater profundity to the single malt.

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