39 years old. Sherry Hogshead. Cask number 5118. Number of bottles 181. 58.5 %
Let’s start the new year with a big bang. This bottling is from the first batch of Glenfarclas Family Casks series of different vintages (1952-1994).
I’m a huge fan of sherry matured whiskies and this Ballindalloch distillery in question is one of my favorite distilleries out there, not forgetting that the distillate itself is older than yours truly – so expectations are through the warehouse roof.
Color: Deep amber.
Nose: High-class rum - oh yeah - that’s the first impression, then typical dried fruit / Christmas cake - sherry wood notes. Molasses and sweet juicy sultanas, figs and more than a fistful of dried fruits. Sesame oil, aromatic oils, a hint of Cointreau (orange peel). With water: it gets sweeter - ripe red summer berries, barley sugar. Stunning and totally overwhelming – prepare to nose this beauty for hours.
Palate: Mouth-coating goodness. Full of oloroso sherry character plus a hint of good quality rum. The consistency is thick and concentrated. Salted caramel and fresh liquorice. Mixture of herbs and raisins & some peanut skin. Dusty oak, Belgian pralines, ripe apricot and wild strawberries. Gets sweeter with water and oak becomes louder and dustier. As this is a very old sherry monster, you have to be extra careful with water, just add it drop by drop until the sweet spot has been achieved. If you add too much H2O it will sink the ship.
Finish: Long as the winter in Lapland back in 1967. Various herbs, strong English tea and salmiac.
Oh well, as great as expected or even more. The tasting soundtrack from the 1967 summer of love would be the Doors’s debut album. Break on through to the other side.
PS. Kiitos Hannu!
Glenfarclas The Family Casks 1967. Destilado 22.09.1967, embotellado 28.11.2006.
Vamos a empezar el año nuevo con una gran explosión. Esta botella es del primer lote de la serie Glenfarclas Family Casks de diferentes añadas (1952-1994).
Soy un gran aficionado de whiskies madurados en barriles de jerez y esta destilería en cuestión de Ballindalloch es una de mis favoritas, no olvidando que el destilado mismo tiene más años que su servidor – así que las expectativas están en las nubes.
Color: Ámbar oscuro.
Nariz: Ron de buena calidad – oh yeah – es la primera impresión, luego típicos frutas secas / tarta de Navidad – notas de madera de jerez. Melaza con jugosas y dulces pasas sultanas, higos y más de un puñado de frutas secas. Aceite de sésamo, aceites aromáticos, un toque de Cointreau (cáscara de naranja). Con agua: está más dulce – bayas rojas y maduras de verano, azúcar cande. Impresionante y totalmente aplastante – prepárate para disfrutar de sus aromas por horas.
Paladar: Buenos sabores que cubren la boca. Lleno de carácter de jerez oloroso y además un toque de ron de buena calidad. La consistencia es espesa y concentrada. Caramelo salado y regaliz fresco. Una mixtura de hierbas, pasas y un poco de piel de cacahuete. Roble polvoriento, pralinés belgas, albaricoques maduros y fresas silvestres. Con agua el sabor se vuelve más dulce y el roble se fortalece y está aún más polvoriento. Como es un monstruo de jerez muy añejado, tienes que tener mucho cuidado con el agua, solamente una gota a la vez hasta que logres encontrar el sabor perfecto. Si le añades demasiado H2O vas a hundir el barco.
Final: Dura mucho tiempo como el invierno en Laponia en 1967. Muchas hierbas, té inglesa fuerte y regaliz salado.
Bueno, es tan excelente como era de esperar o a lo major aún más excelente. Para este whisky la banda sonora del verano del amor de 1967 sería el primer álbum de The Doors. Break on through to the other side.
P.D. ¡Gracias Hannu!
glenfarclas.com
scotchwhisky.com/magazine/glenfarclas-the-family-casks-10-years-on/
Bottle pic: © whiskybase
Distillery pic © WhiskyBloke
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